Catalogus:

Pantone kleur van het jaar 2023!


De vuurpijlen zijn weer afgeschoten, de oliebollen verorberd, en aan de top 2000 kwam alweer veel te snel een einde. Het nieuwe jaar is ingeluid!

 

Naast de periode van goede voornemens, te drukke sportscholen en een bankrekening die net iets leger is dan je gewend bent is het ook de periode van: De nieuwe Pantone kleur van het jaar! De benoeming die de trends in de designwereld ieder jaar weer behoorlijk op zijn kop zet. 

 

Pantone roept al sinds jaar en dag ieder jaar een kleur van het jaar uit. Gebleken is dat de benoemde kleur flinke inspiratie is voor designers en dat het een grote invloed uitoefent op drukwerk, kledingdesign, grafische ontwerpen, interieurontwerpers en noem maar op. Het is dus niet de minste titel die je mag dragen als je pantone kleur van het jaar bent.

 

 We zullen je niet langer in spanning houden, want de Pantone kleur van het jaar 2023 is geworden *tromgeroffel*: 

 

PANTONE 18-1750 Viva Magenta!

 

Wat is Viva Magenta voor kleur?

 

Viva Magenta is een roodachtige koele kleur, die neigt naar roze of paars.

 

Kunstenaars en designers zullen de naam magenta zeker herkennen. Het is één van de primaire subtractieve kleuren. Met subtractief wordt bedoeld dat dit het kleurensysteem is dat gebruikt wordt wanneer je transparante mediums en inkten mengt. Het maakt daarmee deel uit van het CMYK (Cyan, magenta, yellow, key) palet dat veel in de drukkunst gebruikt wordt, om zoveel mogelijk kleuren te kunnen mengen. Ook in de schilderkunst wordt het door sommigen als een primaire kleur beschouwd.

 

Viva magenta is dus een ode aan een belangrijke en invloedrijke kleur. De kleur heeft iets weg van natuurlijke rode pigmenten zoals kraplak en vermiljoen maar is vooral gebaseerd op de kleur Karmijn. Een eveneens natuurlijk pigment dat wordt gewonnen uit cochenilleluizen.

 

Wellicht klinkt dat als een vrij willekeurig feitje, toch is het volgens Pantone een belangrijke eigenschap omdat in 2023 de verbinding tussen natuur en technologie steeds belangrijker wordt. De kleur Viva Magenta is gebaseerd op één van de meest poppende en in het oog springende pigmenten die moeder natuur ons te bieden heeft. Het is zowel een uitgesproken kleur, als een kleur die door zijn natuurlijke karakter nooit echt agressief overkomt, terwijl dit bij sommige andere felle kleuren (en dan met name roodtinten) wel het geval is.

 

Zelf schrijft Pantone erover dat: "de kleur van 2023 de warmte, kracht, rijkdom van de natuurlijke wereld verbindt met de rijke mogelijkheden en vergezichten van de digitale wereld. ". Een flinke belofte vinden wij, maar desalniettemin is het een mooie visie op een kleur.

 

Hoe kun je viva magenta gebruiken?

Viva Magenta is bij uitstek een kleur die je gebruikt om een vrolijke optimistische indruk te wekken met je design of product. Tegenwoordig heeft men de neiging om vaak terug te vallen op neutrale en gedempte kleurpaletten, dus als je slim gebruik maakt van Viva Magenta weet je zeker dat je eindproduct flink tussen je concurrenten uit knalt.

 

De complementaire kleur van de kleur magenta is appeltjesgroen. Een vrolijke combinatie, maar ook in combinatie met korenbloemblauw en evt. een accent okergeel is het optimistisch en stijlvol kleurenpalet.

 

Is dat iets te heftig voor je? Wanneer je verder vooral neutrale tinten gebruik, kun je viva magenta goed gebruiken als kleurrijk accent. Zoals iedere felle kleur combineert het goed met grijstinten, maar ook koele bruintinten zoals zand- en taupeachtige kleuren doen het goed naast deze kleur. Over smaak valt niet te twisten, maar vermijd te warme bruintinten zoals bijvoorbeeld kastanjebruin en Sienna.

 

Ben je enthousiast geworden over deze kleur? Of was je simpelweg al enthousiast over Pantone en wilde je graag op de hoogte gehouden worden van dit feitje? Bekijk dan onze Pantone afdeling in de webshop.