Catalogus:

Metallics van Pantone


Wat zijn de Metallic kleurenwaaiers van Pantone?


Van verpakkingen tot oogverblindend speelgoed, overal vind je tegenwoordig producten met metallic kleuren. Ontwerpers gebruiken deze steeds vaker om hun ontwerp een extra dimensie te geven. Wij hebben goed nieuws voor al die ontwerpers! Pantone, een van de experts op gebied van kleuren, heeft twee Metallic waaiers gelanceerd voor print en packaging design, en fashion en product design. De nieuwe collecties zijn in 2018 en 2019 gepresenteerd en omvatten de eerdere collecties met de toevoeging van nieuwe kleuren! 

Pantone lanceerde in 2018 de Pantone FHI Metallic Shimmers Color Guide waaier die zij speciaal ontwikkelde voor de fashion en product design. Daarnaast lanceerde zij begin 2019 de Pantone Metallics Solid Coated Guide voor de grafische industrie. Maar wat kan je nou precies deze metallic waaiers en wat zijn de verschillen tussen de twee? We hebben het op een rijtje voor je gezet.


Wat zijn Metallic kleuren?

Het zijn een glanzende kleuren die overeenkomen met gepolijst metaal. De metaalachtige glans kan niet worden nagebootst door eenvoudige effen kleur, omdat het glanzende effect te wijten is aan de glans van het materiaal die varieert met de oppervlakte hoek ten opzichte van de lichtbron. 

Wat is het verschil tussen de Metallics waaier en de Mettalic Shimmers waaier?

De Metallics waaier maakt deel uit van het Pantone Graphic System en is speciaal ontwikkeld met inkt dat op papier wordt afgedrukt. Je kan het alleen als referentie gebruiken voor drukwerk. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingen, logo's en huisstijlen, marketingmateriaal, advertenties, briefpapier, offline mailing, presentaties, bedrijfsrapporten, aankondigen, kaarten, brochures en multimedia, interactief en digitaal ontwerp, enzovoort. 

De Mettallic Shimmers waaier maakt deel uit van het Pantone FHI System en is speciaal ontwikkeld met een verf (nitrocellulose coating) op papier. Je kan het alleen als referentie gebruiken voor geverfde harde en zachte producten. 
Voorbeelden hiervan zijn speelgoed, cosmetica, huishoudelijke artikelen, elektronica, mode-accessoires, meubels, auto's, enzovoort.

Let dus goed op wanneer je welke waaier je gebruikt! Een andere toepassing dan waarvoor de waaier is bedoelt kan leiden tot verkeerde verwachtingen, onnodige extra productietijd, kosten en frustratie.

Komen de kleuren van Metallics en Metallic Shimmers overeen?

De in 2019 gepresenteerde Metallics waaier (met 54 nieuwe kleuren) is geïnspireerd door de Metallic Shimmers waaier die gepresenteerd is in 2018. Er zijn dus overeenkomstige kleuren. 


Alle verschillen en overeenkomsten op een rijtje:

Waaier kenmerkenPantone MetallicsPantone Metallic Shimmers
Aantal kleuren655200
Materiaal waaierpapierpapier
Toepassingdrukwerk/print inktlak/verf
Kleur namengebaseerd op inkt kleurenalle namen
Formaat6 kleuren per pagina1 kleur per pagina
Chipsbook?jaja
Vervangingspagina's?jaja
Groot formaat sheets?neeja
Lightning Indicator tool?janee


Metaal kleurige afwerkingen - van brons en koper tot zilver en goud - spelen een fundamentele decoratieve rol in de wereld van ontwerpen. Als je een metaalachtige glans wilt toevoegen aan je ontwerpen, zoals modieuze kleding, meubels of grafische uitingen, benadrukken wij dat je bovenstaande waaiers een must is voor jou als ontwerper!